Naast de “gewone” maatkleding, houd ik me ook bezig met kleding voor mensen met een lichamelijke beperking of afwijking. Zoals voor deze klant. Zij heeft een halfzijdige verlamming aan de linker kant en kan haar linker arm niet gebruiken. Haar nieuwe (confectie) badjas moest aangepast worden. Bij de oude was dat gedaan door klittenband als sluiting te gebruiken. Dat werkte goed voor mevrouw, alleen beschadigde de stof op de lange termijn. De haakjes van het klittenband trekken namelijk de lussen van de badstof kapot.

Voor de nieuwe badjas kozen we magneetknopen. Die beschadigen de stof niet en mogen gewoon mee in de wasmachine. Om het sluiten nog makkelijker te maken, slaat het linker pand over het rechter in plaats van andersom (wat gebruikelijk is voor vrouwen). De ceintuur zit vast in de rechter zijnaad, gaat achter de rug langs en sluit rechtsvoor, weer met magneetknopen.

Bij het vest is de sluiting ook omgedraaid (links over rechts in plaats van rechts over links). Er zijn grotere knopen aangezet die sluiten met ruime lussen van glad band. Zo is eenhandig open en dicht doen een stuk makkelijker geworden. Het vest en de mouwen zijn ingekort waarbij de oorspronkelijke boordstof is behouden.