Omdat vanaf 1 juni mondmaskers verplicht zijn in het openbaar vervoer, ben ik die gaan maken en verkopen. Ik testte 3 patronen waaronder die van de Rijksoverheid. Samen met mijn eigen ideeën en enkele ideeën die ik op Youtube zag, is dit het geworden: een wasbaar mondmasker gemaakt van reststoffen. Het is een duurzaam alternatief voor wegwerpmondmaskers. En niet moeilijk om zelf te maken want je hoeft alleen een paar rechte lijnen te naaien, geen bochten of hoeken. Deelnemers aan mijn beginnerscursus en andere naaisters vinden het eenvoudig te maken en beoordelen de pasvorm als goed.

Wat je nodig hebt:

  • buitenstof (mooie stof) 28 x 19 cm, voorgewassen op 60°

  • binnenstof 23 x 19 cm (ook voorgewassen op 60°), ik gebruik 2 lagen van deze stof

  • 2 x 1 meter band of 2 x 22 cm elastiek

Hoe je het mondmasker maakt:

(Klik op de foto’s om te vergroten)

1. Leg de lapjes stof met de goede kanten op elkaar, het midden van de de lange kanten op elkaar. Stik de lange kanten vast met een naadtoeslag van 0,5 cm. Je krijgt dan een soort koker.

2. Pers de naden open, keer de koker. Pers de naden plat en stik ze door. Je hebt nu een lap van 28 x 18 cm.

3. Leg de lap met de binnenstof boven en de lange kanten verticaal voor je neer. Vouw de linker lange kant 6 cm naar rechts en dan 3 cm terug naar links. Doe hetzelfde, maar dan in spiegelbeeld, met de andere kant. De plooien moeten tegen elkaar aan komen.

4. Stik vast, dwars op de plooien. Stik net op de binnenstof.

5. Knip een stukje van de buitenstof weg, anders wordt de tunnel te dik. (Op Instagram en Facebook staat een filmpje.)

6. Vouw de buitenstof om de binnenstof heen en pers de vouw. Pers ook een inslag aan de stofrand.

7. Stik de tunnel vlak langs de rand vast.

8. Gebruik een veiligheidsspeld om het band door de tunnel te halen. Leg een knoop in alle 4 de uiteinden en je bent klaar.

9. Kies je voor elastiek, haal dat dan met een veiligheidsspeld door de tunnel. Knoop de uiteinden aan elkaar en trek de knoop in de tunnel. Klaar!

Extra: ijzerdraadje over je neus.

1. Neem een bandje dat iets breder is dan je ijzerdraadje en 3 cm langer (ik gebruik de sluitclips van de zakken krentenbollen en eierkoeken als ijzerdraadje, die zijn 5 cm lang dus mijn bandje is 8 cm lang).

2. Vouw 1 korte kant van het bandje 1 cm om en stik vast.

3. Vouw de andere korte kant 1 cm om en speld het bandje op de bovenkant van je mondmasker maar niet precies in het midden. De open kant van het tunneltje ligt ca. 3,5 cm van het midden, de dichte kant ca. 2,5 cm.

4. Stik het bandje langs 3 kanten vast en schuif het ijzerdraadje erin. Klaar. Wel het ijzerdraadje eruit halen als je het masker gaat wassen.