Dit vest heb ik alweer enige tijd geleden gemaakt voor een klant die in haar leven veel kleding zelf gemaakt heeft.

Tijdens onze contacten vertelde ze altijd veel verhalen over haar leven en haar zelfgemaakte kledingstukken. Ook kreeg ik haar collectie Vogue-patronen te zien. Uit die collectie bleek maar weer eens dat oude mode op den duur vanzelf weer nieuwe mode wordt.

In de loop van haar leven is het lichaam van mijn klant veranderd en daardoor passen veel jasjes en vesten niet goed meer. Ze draagt graag mouwloze vesten met zakken en wilde nog zo’n vest maar dan met een goede pasvorm. Alle stof en de knopen had ze al in huis en bij elk onderdeel hoorden een verhaal en herinneringen.

De buitenstof is een wollen, handgeweven stof uit Griekenland. Deze kreeg mijn klant jaren geleden van een vriendin.

De zwarte biezen zijn van suedine, waarschijnlijk gekocht bij Schröder (de Rotterdamse stoffenzaak), ook al lang geleden.

En ook de voeringstof had mijn klant al lang in haar kast liggen.

Alle stoffen waren zeer zorgvuldig bewaard, netjes opgevouwen en zonder direct zonlicht. En daardoor zijn ze nog steeds in goede conditie. Het verwerken leverde geen enkel probleem op.

En dan de knopen. Deze had mijn klant gekocht bij de firma Schwitzner in Amersfoort, waarover ze ook in geuren en kleuren vertelde. Reden voor mij om deze winkel op mijn lijstje van nog te bezoeken zaken te zetten.

Het is wel duidelijk dat dit vest niet zomaar een vest is. Het is een kledingstuk dat veel herinneringen en verhalen met zich meedraagt. Het zal goed gebruikt en bewaard worden.