Ruim 1 jaar geleden maakte ik dit jasje voor een klant. Ze hielp me bij een opdracht voor mijn opleiding op de Rotterdamse Snijschool. De opdracht was om een jasje te maken van geruite stof. Het model kozen we samen. De stof koos mijn klant. En daar verraste ze me. Ik verwachtte een stevige stof met een klassieke ruit in rood en blauw. In plaats daarvan kreeg ik los geweven, wiebelige en snel rafelende roze ruitstof.

Maar toeval bestaat niet, toch? Rond die tijd was ik me aan het verdiepen in Chaneljasjes. En de techniek van die jasjes kon ik met deze stof goed gebruiken.

Het kenmerk van Chaneljasjes is dat ze er gekleed uitzien maar dragen als een lekker comfortabel vest. Er zit geen traditioneel binnenwerk in zoals bij colberts. Om stevigheid aan de los geweven stof te geven, worden de panden en mouwdelen vastgezet aan de voeringdelen. De originele Chaneljasjes werden grotendeels met de hand genaaid en het maken ervan was dus erg arbeidsintensief. Gelukkig zijn er ook manieren om meer met de naaimachine te doen en toch hetzelfde resultaat te bereiken.

Over het resultaat zijn mijn klant en ik nog steeds meer dan tevreden. Zij heeft een jasje dat lekker zit, in de stof van haar keuze en in de goede pasvorm. En ik heb een nieuwe techniek in de vingers.